Kentsel Dönüşüm Nedir?
6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında riskli yapıların sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir hale getirilmesidir. Bulunduğu yere, yaşına, deprem bölgesine bakılmaksızın, “riskli” olarak tespit edilen bütün binalar kanun kapsamındadır.
Risk Tespiti
Kanun hükümlerinden faydalanılabilmesi için kuruluşlara risk tespitinin yaptırılması şarttır. Risk tespiti için maliklerden birinin müracaatı yeterlidir.
Riskli olarak tespit edilen binalar tapu müdürlüğüne bildirilecek ve tapu kütüğüne işlenecektir.
Yıkım İşlemleri
Riskli olduğu kesinleşen binaların yıktırılması Kanunun emredici hükmüdür. Riskli bina tespitinin kesinleşmesinden sonra yıkın için en az 60 gün süre verilir. Yıkım İşlemi malikler tarafından tamamlanmaz ise en fazla 30 gün ek sürenin ardından mahalli idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından gerçekleştirilir.
Anlaşma Süreci
Riskli binanın yıktırılmasından sonra arsa haline gelen taşınmazların, malikleri tarafından değerlendirilmesi esastır. Müteahhit firma ile anlaşma sağlandıktan sonra inşaat süreci başlar.
Kira Yardımı
Kentsel Dönüşüm Kanunu Kapsamında;
Kat malikleri tahliye veya yıkım tarihinden itibaren 18 ay boyunca Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilecek kira yardımından faydalanacaklardır. Kiracılar ise iki aylık kira yardımını( Taşınma masrafları) defaten alacaklardır.
18 ay boyunca belirlenen kira bedeli ve rayiç bedel arasındaki fark müteahhit firma tarafından arsa sahiplerine verilecektir.
Müteahhit firma, arsa sahiplerinin bağımsız bölümlerini teslim edene kadar geçen sonraki süre için ise kira rayiç bedelinin tamamını arsa sahiplerine ödeyecektir.